HTML

B29gasztro

Beszélgessünk az élet egyik legnagyobb élmény- és örömforrásáról az étkekről. Ha közben jó étvágyunk lesz, az egészséges, önmagában nem hizlal. A többire meg vigyázunk. Ügyesen, okosan, finomat! Jó étvágyat!

Friss topikok

  • Tina Recept: Kedves Gábor, Itt tudod blogotodat csatlakozni hozzánk: http://www.osszesrecept.hu/szerepelj-a-l... (2014.06.17. 14:39) B29....Ki vagyok én?
  • B29gasztro: @BigPi: A sertésborda a sertéskaraj étlapokon, szakácskönyvekben megjelenő hivatalos elnevezése. T... (2014.03.09. 08:05) Szombat

Címkék

Szombat

2014.03.08. 23:39 B29gasztro

Holnap 14-15-en leszünk ebédre. A tervezett menü klasszikus vasárnapi, azon felül ünnepi, hagyományos, semmi új, semmi extra, de nagyon finom, nagyon bevált - mindez az ünnepeltek kérésére. Hortobágyi húsos-palacsinta, Újházi tyúkhúsleves, aztán a tyúkhús mindenfélével, utána sertésborda bécsi bundában, többféle körettel, aztán "hozott" sütemények vagy inkább torta.

Ma bevásároltam a Vásárcsarnokban. Kocsival soha többet... Az Iparművészeti múzeum mellett volt parkoló legközelebb, legalább is 20 perc körözés után ezt találtam. A metróállomás ötöde távolság. És, ha megindul a négyes metró- szinte "háztól házig" visz. Fotóztam pár képet, csak persze megint nincs itt a gép, hogy tudnék mutatni párat, de majd később. Vettem másfél tyúkot (nagytestűt - majdnem 5 kiló összesen). Ezek hatalmasok. Meg közel 3 kiló karajfilét, szépet. 1590 kilója, de ugye csont nélkül. Amúgy 1350 volt. Egy csirkét is vettem a hortobágyiba, meg sok zöldséget- karfiolt, zellert zölddel, petrezselyem gyökeret és levelet is. Gomba...450 Ft/kg..bár nem óriásiak, de én épp ezt szeretem. Mindenhol máshol 800 körül van?!

Aztán még bevásárlás az egyebek miatt. Utána előkészületek: csirkepaprikás és gombapaprikás - a palacsintába, mert, hogy vegetáriánus verzió is lesz. Meg a sok palacsinta is kész. Azért holnap is lesz még mit tenni.

Jó éjszakát, holnapra meg jó étvágyat!

 (úgy néz ki, most itt tudok csak válaszolni:

A sertés borda az a karaj - ne kérdezd miért, de ez a hivatalos elnevezése és éttermekben, szakácskönyvekben, mindenhol így találod. Talán szebben hangzik, mint a karaj. A filézett pedig, hogy csont nélküli, szín hús. (A halnál viszont ez még nem jelent szálkátlanítást, mert az külön művelet, ott a filé csak a hal, gerincről lemetszett oldalsó húsa.) A bécsi bunda pedig a sima rántott hús' bunda (liszt, tojás, zsemlemorzsa) csak kicsit szebben hangzik.

Hát ennyi...további szép vasárnapot!)

2 komment

Címkék: ünnepi menü vasárnapi ebéd

A bejegyzés trackback címe:

https://b29gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr255850683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BigPi 2014.03.09. 07:04:23

Egy kis segítséget kérnék!

A sertésborda bécsi bundában az =? a panírozott oldalassal?

A filézett karaj alatt nem egyszerűen a pecsenyét érted?

B29gasztro 2014.03.09. 08:05:01

@BigPi: A sertésborda a sertéskaraj étlapokon, szakácskönyvekben megjelenő hivatalos elnevezése. Talán szebben hangzik, mint a karaj, de tényleg kicsit megtévesztő lehet.
A filézett karaj pedig csak a hús, csont nélkül. Sok helyen így is lehet kapni, orjacsont nélkül. (A filé egyébként a halnál érdekes, mert a szálkátlanítást még nem jeleni, az külön művelet. A pontyfilét, amit így lehet kapni még sűrű beirdalással kell szálkátlanítani.)
A bécsi bunda meg a panírozott- igen. Lehetne még párizsi vagy angolos vagy Orly módra...stb..
süti beállítások módosítása