Holnap 14-15-en leszünk ebédre. A tervezett menü klasszikus vasárnapi, azon felül ünnepi, hagyományos, semmi új, semmi extra, de nagyon finom, nagyon bevált - mindez az ünnepeltek kérésére. Hortobágyi húsos-palacsinta, Újházi tyúkhúsleves, aztán a tyúkhús mindenfélével, utána sertésborda bécsi bundában, többféle körettel, aztán "hozott" sütemények vagy inkább torta.
Ma bevásároltam a Vásárcsarnokban. Kocsival soha többet... Az Iparművészeti múzeum mellett volt parkoló legközelebb, legalább is 20 perc körözés után ezt találtam. A metróállomás ötöde távolság. És, ha megindul a négyes metró- szinte "háztól házig" visz. Fotóztam pár képet, csak persze megint nincs itt a gép, hogy tudnék mutatni párat, de majd később. Vettem másfél tyúkot (nagytestűt - majdnem 5 kiló összesen). Ezek hatalmasok. Meg közel 3 kiló karajfilét, szépet. 1590 kilója, de ugye csont nélkül. Amúgy 1350 volt. Egy csirkét is vettem a hortobágyiba, meg sok zöldséget- karfiolt, zellert zölddel, petrezselyem gyökeret és levelet is. Gomba...450 Ft/kg..bár nem óriásiak, de én épp ezt szeretem. Mindenhol máshol 800 körül van?!
Aztán még bevásárlás az egyebek miatt. Utána előkészületek: csirkepaprikás és gombapaprikás - a palacsintába, mert, hogy vegetáriánus verzió is lesz. Meg a sok palacsinta is kész. Azért holnap is lesz még mit tenni.
Jó éjszakát, holnapra meg jó étvágyat!
(úgy néz ki, most itt tudok csak válaszolni:
A sertés borda az a karaj - ne kérdezd miért, de ez a hivatalos elnevezése és éttermekben, szakácskönyvekben, mindenhol így találod. Talán szebben hangzik, mint a karaj. A filézett pedig, hogy csont nélküli, szín hús. (A halnál viszont ez még nem jelent szálkátlanítást, mert az külön művelet, ott a filé csak a hal, gerincről lemetszett oldalsó húsa.) A bécsi bunda pedig a sima rántott hús' bunda (liszt, tojás, zsemlemorzsa) csak kicsit szebben hangzik.
Hát ennyi...további szép vasárnapot!)