Tavaly olvastam dr. Filippo Ongaro könyvét (Úgy egyél, hogy lefogyjál!- Egészséges evőkúra egy olasz orvostól) és az egészet össze tudom foglalni röviden, legalább is, ami kb. egy év után megmaradt bennem, mint fontos.
Ez a táplálkozástannal foglakozó orvos, akinek az űrhajósok táplálkozástana a specialitása, munkássága során arra a következtetésre jutott, hogy az eddig ajánlott "táplálkozási piramist" (ami nagyrészt gabona, kevesebb zöldség, és még kevesebb hús) ki kell cserélni újra. Ha elképzelünk egy tányért, amin a szükséges táplálékaink vannak, akkor ennek felén zöldség legyen, negyedénél kicsit kevesebb szénhidrát (lehetőleg gabona alapú) és negyedénél picit több húsféleség. Ez az ideális szerinte. Egyébként gabonára nem is lenne szükségünk, de a gabonában, főleg a maghéjában található vízben oldhatatlan rostok miatt mégis csak szükséges, mert enélkül a zöldségben található vízben oldódó rostok sem tudják kifejteni jótékony funkciójukat. Másik következtetése, hogy az embernek a tejtermékekre semmi szüksége sincs, sőt az emberek nagy része nem is tudja megemészteni. Azért lehet enni, de minél kevesebbet.
Tehát a fő szabály: 50% zöldség, kb. 25% szénhidrát (lehetőleg teljes kiőrlésű gabona) és 25% hús (fehérje).
Ez egyébként több más modern, divatos diéta szabályaihoz is hasonlít. És a hétköznapokban is könnyű szem előtt tartani...fele zöldség..negyede szénhidrát(krumpli, tészta..)..negyede hús. Így egyszerű.
És akkor nézzük az Újházi művész úr levesét... Úgy kell tálalni, hogy alulra metéltre' vágott tyúkhúst teszünk, majd arra rengeteg zöldséget, szintén metéltre darabolva, majd a levest és a tetejére a tésztát. Arányaiban tökéletesen megfelel Dr. Filippo elveinek. 1/4 hús, 1/2 zöldség, 1/4 tészta, plusz a sok finom leves...ehetjük bátran.
Jó étvágyat!