Röviden csak egy kedves és logikus megnevezésről:
A sertés karaj, tarja, stb. elnevezéseket nem mindenki ismeri teljes körűen, nem mindenki látja át. Pedig egyszerű.
A sertés fejétől, a nyakától (ami nem nagyon van) a gerincénél kezdődik a tarja. A folytatása a hosszúkaraj, majd a rövidkaraj. Ezek a gerinc mellett végighúzódó két finom, vaskos izomköteg. Mint tudjuk mellettük, a karaj mellett kétoldalt húzódik a szűzpecsenye.
Tehát fejtől nézve: tarja-hosszúkaraj-rövidkaraj. A tarja zsírosabb, a hosszúkaraj olyan "köztes" és a karaj szép, de szárazabb színhús. Ízlés és receptfüggő, hogy melyiket használjuk.
Egy jó elnevezés, ami sokkal logikusabb, mint a fentiek:
Erdélyben a tarja: nyakaskaraj ....és már tudjuk is, hogy honnan való. Nagyon jó elnevezés.
A karaj pedig fehér karaj, ami a színhúsra utal. Ez is sokatmondóbb megnevezés, mint a hosszú vagy rövidkaraj. Azt viszont nem tudom, hogy a kettő közti átmenetnek van-e hasonló megnevezése.
Hát ennyi.
Jó étvágyat!