Szűzpecsenye.
A sertés legfinomabb része, ugyanaz, mint a marhának a bélszín. Érdekes módon a borjú bélszínt is szűzpecsenyének hívják.
Nem is olyan őrült drága, mint a bélszín, ami 6-8e Ft/kg. Ha a filézett, csont nélküli színhúsokhoz hasonlítjuk. az 1800-2200Ft/kg (2014 február) ár nem vészes. A szűzpecsenye ott húzódik a gerinccel párhuzamosan a karajhús mellett. Ha a rövidkarajt szeleteljük egy nagy (féltenyérnyi) világos színű húskorong mellett egy sötétebb negyedakkora felületű kisebb is látható. Ez a szűz'. Ha szeletelés helyett, hosszában kivesszük az egészet egy kb.30-40cm-es 10cm átmérőjű folyamatosan vékonyodó darabot kapunk, ami így sokféleképpen használható.
Egy a fontos a sütésnél. Nem szabad kiszárítani. Ez azt jelenti, hogy 1-2 perc, max. 2-3 perc sütés oldalanként.
És még egy fontos: csak frissen igazán finom, de úgy nagyon.
Szűzérmék: a szűzpecsenyét kb. 2 cm-es korongokra vágjuk, óvatosan kiveregetjük, sózzuk, fűszerezzük és pillanatok alatt kisütjük. Egy kis lisztben jó megforgatni, hogy ne fröcsögjön, meg finom is. 3 db egy adag. Köret ízlés szerint.
Egyben sült: sózás, fűszerezés után forró olajon vagy zsíron egy serpenyőben körbesütjük, hogy a felülete kérget kapjon és ne engedje el a levét (2-3perc forgatva-minden oldalt), majd a sütőben 12-15 perc 170 fok körül. És finom, puha lesz, teli ízletes szafttal. Tálaláskor daraboljuk. A sült kéreg és a friss vágott, szaftos felület látványnak is gyönyörű, hát még az íze.
Szűzfonat: Ha hosszában csíkokra hasítjuk a szűzet, nagyon dekoratív és finom dolgot alkothatunk.Egy adag 16-18 dkg. Pl. három csíkból a végeit fogpiszkálóval (bár jobb a hústű) összetűzzük, só, fűszer, majd körbesütés egy kis piros színig, sütőben negyed óra, mint az előzőnél és kész a csoda. Zöldségekkel, gombamártással, sajtmártással.... Két csíkból is lehet fonni - szerintem ezt én találtam ki- legalábbis ilyet még sehol nem láttam. Ugyanúgy össze kell tűzni a végét és a két csíkot önmagában is csavarva a kettőt össze kell tekerni. Hogy ne ugorjon szét és érdekesebb legyen, én kör alakba rendezem. Így csak egyszer kell tűzni vagyis egy eszközzel.Körbesütés után már megtartja az alakját.
Brassói: a "nagykönyv" szerint a brassói apró pecsenye is sertés szűzből készül. Szalonna kiolvasztva, rá a ceruzavastagságúra vágott szűz, fokhagyma, só, őrölt fekete bors... 3-4 perc, hozzá pirítottburgonya... kész az "álom-finom klasszikus".
Wok: Wokban bármivel, bármihez isteni finom.
Jó étvágyat!
És meg is kóstolhatod.... (b29 lakásétterem Bpest)