HTML

B29gasztro

Beszélgessünk az élet egyik legnagyobb élmény- és örömforrásáról az étkekről. Ha közben jó étvágyunk lesz, az egészséges, önmagában nem hizlal. A többire meg vigyázunk. Ügyesen, okosan, finomat! Jó étvágyat!

Friss topikok

  • Tina Recept: Kedves Gábor, Itt tudod blogotodat csatlakozni hozzánk: http://www.osszesrecept.hu/szerepelj-a-l... (2014.06.17. 14:39) B29....Ki vagyok én?
  • B29gasztro: @BigPi: A sertésborda a sertéskaraj étlapokon, szakácskönyvekben megjelenő hivatalos elnevezése. T... (2014.03.09. 08:05) Szombat

Címkék

Újházi tyúkhúsleves - hol az igazság?

2014.03.01. 00:19 B29gasztro

Hogy írjam a nevét és honnan ered ez a finom leves???

Úgy írjam, hogy újházi, mert "új házi"  - a lakodalom után új házba költözik az ifjú pár? Vagy, mert a régi ház is akkor már új? Mivel az ifjak így' még nem laktak benne, ez egy új oldala a háznak, tehát új...vagy...?

Újházy lenne, mert egy személyről nevezték el? Vagy...?

Ujházy-tyúkhúsleves (Pot-au-feu de poule a' l'Ujházy)? Mert a Pető Gyula által írt szakácskönyv azaz "Ételkészítési ismeretek", amiből a szakácsok nagy része tanul, így írja?

Újházy-tyúkhúsleves mégis csak, mert a Pető Gyula könyvének a tartalomjegyzékében meg így szerepel?

Újházi-tyúkhúsleves?  Lehet, hogy ez a jó?

 

Hát...én utána néztem, rendesen. Azt előre el kell mondanom, hogy az interneten minden fenn van és természetesen annak az ellenkezője is. Olyan, mint a statisztika. Azt mondják, hogy megfelelő számú adatból mindent be lehet bizonyítani. És annak az ellenkezőjét is. Hát szerintem az internet is így van. Mindent lehet vele bizonyítani. Na, de azért értelmes emberek vagyunk, nézzük az Újházi-leves történetét. Vagyis ne a történetét, az nagyon hosszú. Nézzük csak a név eredetét és helyes írását.

Ez a finom étel Újházi Ede színművésztől ered, aki nagy ínyenc volt - ez megkérdőjelezhetetlen tény. Vannak elgondolások, hogy hol, mikor, ki találta ki ezt a leves receptet, de az biztos, hogy a művész úrhoz kötődik. Nagyon is - majd lehet, hogy ezt is elmesélem, mert igazából alig tudom magamban tartani ezt a történetet is. A lényeg, hogy Újházi Ede színművész, aki Blaha Lujzával is játszott együtt, így írta a nevét: Újházi. Rokonai írták Újházynak is a nevüket, de Ede "i"-vel.

Tehát helyesen a finom leves neve: Újházi-tyúkhúsleves

(Akit érdekel a Wikipédián mindent megtalál és az én tankönyvem is így tartalmazza az étel receptjét (Étel-készítési ismeretek -Lukács-Oriskó-Sándor-Zsolnay).

Milyen kegyetlen az élet?! Újházi Ede rendkívül kellemes orgánumú, nagyon kedvelt, ünnepelt színész volt. Bessenyei Ferenchez tudnám hasonlítani vagy nem is tudom.... sem hangfelvétel, sem film, semmi nem maradt, ami megőrizné a munkásságát. Csak a leves. De az sokáig, ebben biztos vagyok. Mert nagyon finom, ha jól van elkészítve. Komoly ízhatású, érett baromfi húsából- (illenék kakasból)- sokféle, friss zöldséggel. aztán a húst lehet paradicsommártással, tormával, főtt burgonyával... Szerintem a modern elveknek is nagyon megfelel.

Egy jó recept. Jó alapanyagok... Jó étvágyat!

Én holnap főzök 10 főre, többek között Újházi- tyúkhúslevest, aztán holnap után 15 főre - családi rendezvények lesznek a b29-ben. Majd lefotózom és ide felteszem a képet. Egyszer kóstold meg!

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: újházy b29lakásétterem Újházi-tyúkhúsleves Ujházy ujjházy

A bejegyzés trackback címe:

https://b29gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr285837764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása