Csak egy rövid történet és egy tanács:
Egy hete a szüleimhez beugrottam, megnéztem, "hogy vannak", beszélgettünk. A konyhában sündörögve megláttam a tűzhelyen pár fasírozottat, frissen sütve már félig kihűlt állapotban, de nagyon jól nézett ki. Muszáj volt, hogy beleharapjak. Várj! - szólt anyukám hirtelen, azzal valami nincs rendben. Nem tudja, hogy mi, de nagyon furcsa ízű. Addig egy negyed nekem már lecsúszott, bár ne csúszott volna... Annyit tudok, hogy ő nem, hogy gyárilag darált húst nem vesz-amit igazából nem is tudjuk, milyen részekből, anyagokból "gyártanak", de még a hentesnél sem daráltat, csak, ha előtte hajlandó a hentes megmosni a húst. Ezért aztán legtöbbször otthon darál. Egyébként is nagyon figyel a felhasznált anyagok frissességére. Ez a fasírozott viszont határozottan és penetránsan penészízű volt. Mondtam, biztos a zsömle..., mert mi más lehet?! Nem derült ki, kidobta.
Egy hét múlva felhívott, ha megyek vigyek egy fej fokhagymát a kocsonyafőzéshez, mert nem jó ami otthon vannekik. Vittem. Szagoltam a gyanús, de gyönyörű egészségesnek kinéző fej fokhagymát. Biztos, hogy kínai, mert igen nagy és hófehér... És, ahogy kibontom, kiárad az a vegyszeres penészszag...ami a fasírozottat is áthatotta...brrrrr...
Tehát kiderült, hogy egy pici fokhagyma elfertőzte' az egész fasírozott mennyiséget, de olyan erős szaggal és ízzel, hogy hihetetlen. Nem tudtam eldönteni, hogy vegyszer vagy természetes penész-e, de azt hiszem tök mindegy. Ránézésre teljesen egészséges, sőt gyönyörű darab volt, tehát inkább a vegyszerre szavazok.Csak pont penész illatú?! És ami érdekes, hogy a többi vele együtt vásárolt fokhagymának semmi baja nem volt.
Tanulság: bizalmatlannak lenni, minden alkotóelemet nézni, szagolni, ízlelni!!! Bízzunk a sok millió év alatt kifejlődött érzékszerveinkben és használjuk őket aktívan. Sajnos minden előfordulhat. Egy ilyen fej fokhagyma szerintem egy 40-50 adagos bográcsos bulit is simán tönkretehet.
Hát még annyit, hogy ha mostanában egyszerre pusztulnék el a szomszéd kutyájával...