Az űrhajósokat élelmező tudós Filippo Ongaro elve lebeg a szemem előtt... az ideális fogás': fele zöldség, negyed hús, negyed szénhidrát'. És egy egyszerű, pillanatok alatt összedobható recept:
Végy egy egységnyi csirkealkatrészt (pl. fél kg-ot), két egységnyi zöldséget (pl. 1 kg összesen), bármit,(akár fagyasztottat is) ami elérhető (sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér, karfiol, salátacukkini (isteni), ilyen-olyan hagyma, zöldborsó, brokkoli) és egy egységnyi "köretnek valót" (pl. barnarizs, vagy sima rizs, krumpli, tészta).
Tehát: 1/4rész csirkehús, 2/4 rész zöldség (többféle, bármilyen ), 1/4 rész rizs vagy tészta (köretnek)
A korábban kicsit besózott csirkét pici olajon nagy lángon egy lapos serpenyőben kell körbesütni, pár (3-4) percig, majd fűszerezni (egyéni ízlés szerint bors, majoránna, bazsalikom, kakukkfű, oregánóval...bármivel) és kb. negyed óráig kisebb lángon párolni fedő alatt (alá-alá nézve, megkeverve, ha kell ici-pici vizet aláöntve), majd mehetnek bele a nagyobb darabokra, karikára vágott keményebb zöldségek (sárgarépa, vöröshagyma, stb.) a fedő alá párolódni kis plusz sóval, majd 10perc után a cikkini, zöldborsó, aminek nem kell sok'.5 perc max., kis zöldfűszer, ha van mehet bele (pl. petrezselyemzöld) és kész! A köretnek valót külön kell elkészíteni, de nem is biztos, hogy kell hozzá, legfeljebb egy pohár könnyű bor. Vagy lehet a köret helyett, arányosan valamiféle teljes-kiőrlésű pékáru. Könnyű, egészséges étel.
Jó étvágyat!